Serwis informacyjny
Miasta i Gminy Murowana Goślina

Ścieżka nawigacyjna

Treść strony

  • na grafice ciasta i owoce

Regionalny konkurs kulinarny - Wypieki na lato 2025

Regionalny konkurs kulinarny „Wypieki na lato 2025” – finał już 6 lipca w Skrzynkach

Nic bardziej nie kojarzy się ze słonecznym, wakacyjnym czasem, jak świeży placek z owocami, najlepiej samodzielnie zerwanymi z własnego ogródka. To właśnie „słodkie”, czyli po poznańsku ciasta i wypieki, są przedmiotem regionalnego konkursu kulinarnego „Wypieki na lato 2025”. Zgłoszenia przyjmowane są do 3 lipca br., a finał konkursu przewidziany jest w niedzielę, 6 lipca podczas festynu „Dzień Otwartych Skrzynek” organizowanego przez Instytut Skrzynki.

Swoje wypieki (max. 3 rodzaje) zaprezentować mogą piekarnie i cukiernie, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz inne lokale gastronomiczne z terenu całej Wielkopolski. Na laureatów czekają nagrody finansowe o łącznej wartości 1 750 złotych, vouchery na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Dla uczestników z powiatu poznańskiego przygotowano również certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.

Szczegółowe informacje – regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie www.instytutskrzynki.pl oraz www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Słodkie wypieki tradycyjnie w Wielkopolsce zjadamy na drugie śniadanie i podwieczorek. – informuje Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki. Nawet Maria Śleżańska, autorka najstarszej książki kucharskiej w regionie pt. „Kucharz Wielkopolski”, receptury nazywała np. „Placek do kawy”, czy „Ciasto na prędce do kawy”. Zapisany przez nią przepis na „Placek ze śliwkami” to jedna ze słodkich propozycji, które zachwycały już w czasach Śleżańskiej – podsumowuje. Uczestników konkursu zachęcamy do poszukiwania smaków w tradycji, także tej rodzinnej, ale również w lokalnych produktach. To właśnie przepis na sukces! – zachęca Jan Babczyszyn.

Organizatorem konkursu i fundatorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Partnerami wydarzenia są: Powiat Poznański, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) O.T. Poznań, Slow Food Wielkopolska, Polska Akademia Smaku, Sieć Culinary Heritage Europe, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Lokalna Grupa Działania Źródło.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Polecane wydarzenia z kalendarza

Kalendarium

Promocja

Stopka strony

  • Finansowanie zewnętrzne

Urząd Miasta i Gminy Murowana Goślina
plac Powstańców Wielkopolskich 9
62-095 Murowana Goślina